Digitaal afdrukken – Tandartsenpraktijk Amsterdam Noord – Amsterdam

Welkom bij Tandartsenpraktijk Amsterdam Noord

Wij hebben ruimte voor nieuwe patiënten.

Digitaal afdrukken

Veel mensen ervaren het mondvullend kleibijten om een gebitsafdruk te maken als erg onprettig. Tegenwoordig hoeven patiënten bij ons voor kronen en bruggen niet meer op te zien tegen dit vervelende ‘happen’. Een speciale digitale scanner maakt het gedoe in de mond met klei en lepels overbodig.

Om kronen en bruggen te kunnen plaatsen, moet de tandarts eerst het gebit tot in de details in beeld hebben. Wij beschikken over een digitaal afdruksysteem dat veel patiëntvriendelijker is dan de traditionele manier van afdrukken. Dankzij deze innovatie is de mondinhoud in een mum van tijd zeer nauwkeurig op te meten.

Niet meer kokhalzen
De digitale scan is een uit de Verenigde Staten overgevlogen techniek, waarmee inmiddels honderdduizenden restauraties zijn uitgevoerd. Met de introductie van de digitale afdruk in Nederland, komt ook hier langzaam maar zeker een einde aan het tijdperk van happen, gipsen afgietsels en andere arbeidsintensieve werkzaamheden. En daarmee óók aan de benauwdheid en het kokhalzen dat vaak samen gaat met deze afdrukmethode.

Eenvoudig, vlot en nauwkeurig
De scanner is in staat om op een vrij eenvoudige en vlotte wijze een digitale afdruk te maken van de tanden en kiezen. De berekeningen van de mondinhoud zijn door de hoogwaardige computertechniek nauwkeuriger dan bij het happen. Het maken van de scan duurt minder dan vijf minuten. Vervolgens worden de gegevens met één druk op de knop digitaal verzonden naar het tandtechnische laboratorium. “De patiëntvriendelijkheid, hoge precisie en snelheid hebben dit apparaat al snel onmisbaar gemaakt voor onze praktijk. Dit apparaat is echt een uitvinding”.

Wat is CEREC?

CEREC is een restauratiemethode waarbij met behulp van computertechniek restauraties worden vervaardigd (CAD/CAM), zoals kronen, inlays, onlays, facings.

Het systeem bestaat uit: een camera, een scanner, 3D software en een computergestuurde slijpapparaat. Met CEREC kan in veel gevallen binnen één en hetzelfde bezoek een kroon of een andere vervangende restauratie worden gemaakt.

Wat kan CEREC?

Natuurlijke tanden, ook gevulde en aangetaste tanden, kunnen worden behandeld en voorzien van inlays, onlays en kronen uit tandkleurig keramiek, dat voor een vrijwel onzichtbare restauratie zorgt. Deze methode kan ook worden gebruikt bij voortanden. Oude kronen die er lelijk uitzien kunnen gemakkelijk worden vervangen door een CEREC restauratie.

Wat is het voordeel voor u als patiënt?
Met CEREC kan in veel gevallen binnen één en hetzelfde bezoek een kroon of andere tand-vervangende restauratie worden gemaakt. Ook hoeft u niet te “happen” (een afdruk is niet nodig) en bent u dus minder tijd kwijt aan het bezoeken van de tandarts.

Hoe werkt het?

Om een groot gat in uw tand of kies te restaureren, of voor een ontbrekende tand of kies, gaat de tandarts als volgt te werk:

  • De tandarts slijpt de tand of kies die behandeld moet worden in de vorm die nodig is om de tandvervanging te kunnen maken.
  • De tandarts scant uw de mond. Zo heeft hij de juiste registratie van de gegevens, die CEREC nodig heeft om de tandvervanging te kunnen maken. U hoeft nu dus niet te “happen”. U hoeft niet twee keer terug te komen, omdat de tandarts de tandvervangingen en de registratie niet meer extern hoeft te laten vervaardigen.
  • Op de computer verschijnt het 3D beeld van de situatie in uw mond. De tandarts bekijkt dit samen met u en laat u zien hoe de nieuwe situatie zal worden.

    Een opening tussen de tanden kan opgevuld worden door de “nieuwe” tanden of kiezen wat breder of hoger te maken. Ook andere vorm-veranderingen zijn mogelijk. Het te gebruiken materiaal is te verkrijgen in een scala van kleuren en helderheden.

  • Nu de vorm is bepaald wordt deze aan het frees-apparaat doorgegeven. De tandarts zet een blokje materiaal in de juiste kleur in het frees-apparaat en de CEREC-slijpeenheid vervaardigt de tand-vervanging. Dit duurt ongeveer 30 minuten.
  • De tandvervanging wordt in uw mond geplaatst en vastgezet met een speciaal soort “cement”.
    U bent klaar! Met CEREC kunnen vele verschillende vormen van tandvervangingen gemaakt worden.